Recensie: De lamabende: Detectives in lamavacht

Recensie: De lamabende: Detectives in lamavacht

De lamabende: Detectives in lamavacht (Die Lama-Gang #1) by Heike Eva Schmidt, Nikolai Renger, Kinderboek, Humor, Mysterie, LamaDrie lama’s (nou ja, en een alpaca) en een spannend mysterie! Zal de Lamabende het oplossen?

Ik zag dit boek in de boekenhandel en was meteen geinteresseerd. Lamadetectives? Um, ja. Dat wil ik wel! Ik hou van lama’s en ik hou van mysteries! Kom maar door! Dank je wel naar mijn man die het boek voor me heeft gekocht, zo zoet!

In dit boek ontmoeten we lama Einstein en alpaca Peterselie. Ze wonen samen in een leuke stal bij een leuke familie en hebben af en toe uitjes met mensen die met ze wandelen (lijkt me echt zo tof trouwens). Alles is best OK, en dan komt een derde lama binnen, Vokonela. Het leven staat een stukje op zijn kop, maar gaat nog verder als er ‘s avonds wordt ingebroken! Ik vond het spannend en daarna erg leuk dat de lama’s besloten een groep te beginnen en het mysterie op te lossen. Ja, ik hoor je denken, maar hoe kunnen 3 lama’s in een stal dat nou doen? Nou, ze hebben zo hun manieren en de nieuwe toevoeging aan de familie helpt enorm. Ik vond het superlief en stoer van het trio dat ze wilden helpen en dat ze ook van alles probeerden om uit te vinden wat er gaande was. Ik heb ook vaak heerlijk gelachen om dit trio en wat ze af en toe uithaalden.

Ik wist eerst niet hoe ik me voelde dat we af en toe de POV van de kinderen kregen, maar ik moet zeggen dat ik het uiteindelijk snapte en ook best tof vond. Want zo krijgen we net iets meer informatie over wat er gaande is en kunnen we dingen wat meer samen krijgen. De lama’s blijven immers vooral in de stal (nou ja, als het aan Vokonela ligt komen ze wel wat vaker buiten) en die moeten het dus doen met wat ze om zich heen horen/wat ze zelf in de buurt kunnen vinden.

Ik vond alleen de naam van de zwarte lama erg vervelend en het haalde me vaak uit het verhaal. Waarom niet een normalere naam dan Vokonela (voor kort nek lang)?

En ik hoop ook dat Peterselie iets normaler wordt in het volgende deel. Ik kon wel met haar leven hoor uiteindelijk, maar af en toe was ze echt vreselijk irritant. Doen alsof alles om haar draaide, alsof zij zo geweldig was, boos worden als Einstein een normale mening had, en zo kan ik doorgaan.

Het einde was lekker spannend, erg humoristisch (want je zult maar achterna gezeten worden door dino’s), al vond ik het ook wel een beetje jammer dat diegene dus maar ging stelen in plaats van iets anders en dat ze er, in mijn ogen, wel erg makkelijk vanaf kwamen.

De illustraties door Nikolai Renger waren geweldig! Hoe die lama’s waren getekend, perfect!

Al met al, ik wil meer lama’s + mysterie! Kom maar op!

Star rating, 4.5 stars

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: