Recensie: De droom van Amalia

Recensie: De droom van Amalia

De droom van Amalia, Arend van Dam, Marijke Klompmaker, Kinderboek, Historische Fictie, Illustraties, Koets, Meisje, Bloemen, Trouwen, Geschiedenis, DialogenEen leuk boek goed passend bij de Kinderboekenweek. Over prinsessen, je dromen waar maken, en meer!

We lezen over Amalia die grootste plannen is. Haar ouders zijn arme adelen maar zij wil prinses worden. We zien hoe haar leven gaat, hoe ze opgroeit, en hoe ze alles tot de puntjes lijkt te organiseren. En dan niet alleen haar eigen leven, maar ook die van haar kinderen. Ja, echt. Vanaf het moment dat de kids zijn geboren heeft zij al de grooste plannen. En ik snap het hoor, ze wil niet dat ze in armoede leven, maar kom op zeg. Ik vond het gewoon sneu hoe ze doordramde. Maar ze heeft grootste dromen en ik vond het geweldig hoe ze niks tussen zich liet staan. Ze ging ervoor en het maakte niet uit of ze wat schenen trapte in haar gang naar prinses of hoger. Ze ging door en door en tja, dat vind ik toch geweldig, vooral in een tijd als deze waar de vrouw nog niet zoveel te zeggen had. Het was geweldig dat we haar hele leven te zien krijgen van geboorte tot haar dood.

Het was erg interessant om te lezen over verschillende families, over de Oranjes, over oorlogen en de hoop op vrede, over dromen en over plannen. Er waren genoeg dingen die ik al wist, maar ook heel veel dingen die ik nog niet kende en ik heb dus weer wat nieuws bijgeleerd. Ik weet dat dit fictie is maar wel gebaseerd op feiten.

Het boek bestaat uit alleen maar dialogen met soms een introductie. Het is niet echt mijn favoriete manier om een boek te lezen, maar ik vond het uiteindelijk toch leuk gedaan. Helaas waren de dialogen soms onnatuurlijk, of zoals ze in het Engels zeggen, stilted. Het voelde vaak gewoon niet alsof iemand een gesprek had maar meer gewoon een geschiedenisboek had gepakt en dat aan het voorlezen was. En dat las net niet echt lekker.

En ik was het helemaal eens met haar reactie op haar portret van Rembrandt, mijn hemel man heb je ansich naar die vrouw gekeken? XD

De illustraties, en dan vooral hoe de karakters waren getekend, vond ik mooi gedaan.

Al met al, ik heb genoten van het boek. Blij dat ik hem heb meegenomen uit de bieb. Ik zou hem zeker aanraden.

Star rating, 4 stars

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: