Review for Elke raaf pikt

Review for Elke raaf pikt

Elke raaf pikt, red hat, France, Soldiers, Jean-Pierre Gibrat, Graphic NovelEen graphic novel over een Franse vrouw die in het verzet zit.

Zoals iedereen ondertussen wel weet van mij, ik ben geinteresseerd in boeken over de Tweede Wereldoorlog. Nu zag ik dit boek bij een van mijn bibliotheken en ik was meteen geinteresseerd, ik wilde dit boek maar graag proberen. De cover was ook zeker een dingetje dat de deal helemaal verzegelde.

Ontmoet Jeanne, aan het begin van het boek is zij opgepakt door de politie, ze ontmoet daar Francois een dief met een grote mond (al heeft madam zelf ook een enorm grote mond). We zien een spannende vlucht over daken, al moet ik zeggen dat Jeanne toch minder moet zeuren en wie springt er dan ook met hakken?

Daarna lezen we over hoe Jeanne probeert haar zus te redden, uit te vinden wie de mol is, en verliefd wordt op Francois (al zag ik nog steeds niet hoe die twee pasten, ik vond ze meer goede vrienden). We volgen haar terwijl ze op een grote boot zit die door de Seine (en later op andere plekken) vaart. Hoe ze steeds dichter komt bij het gezin dat haar met liefde op de boot laat onderduiken, mijn hemel Huguette (??) die vrouw heeft altijd haar woordje klaar. We zien hoe ze via de boot dingen probeert te doen, samen met de zoon van het gezin of met Francois.

Vooral in het begin heeft ze hulp nodig van die twee want ze heeft haar enkel verzwikt/gekneust, ze kan er niks mee. Trouwens, ik vond het goed gedaan dat ze niet magisch opeens beter was, maar dat je langzaam zag dat ze meer met haar voet kon doen. Heel blij ermee, want ik heb wel eens anders gezien in boeken.

Ik moet zeggen dat het op punten erg interessant was, maar ook op punten dat ik verlangend naar mijn andere boek zat te kijken. Er waren wat dingen die ik apart vond. Zoals dat x en y simpel de boot vonden. En dan waren er dingen die ik jammer vond. Zoals het einde dat kwam best, voor mij in ieder geval, abrupt, en dan is het ook nog eens erg open. Ik had liever iets anders gezien, maar ach ik gok dat ik al blij moet zijn met dat dat in ieder geval zo ging.

De tekeningen waren best mooi gedaan, mooie stijl.

Oh, en even een waarschuwing, op een punt wordt Jeanne door een Frans/Duitse soldaat in het schip getrokken en haar top/blouse wordt weggerukt, er is dreiging van verkrachting. Ze heeft de keuze, schiet hem neer of wordt verkracht. Ik vond de reacties van de mensen om haar heen ook erg stom naderhand. Wat had ze dan moeten doen? Ik snap het enerzijds wel hoor, maar anderzijds… nee.

Al met al, ik ben nog steeds blij dat ik de kans had om deze graphic novel te lezen. Zoals ik al zei, op punten interessant om te lezen. Jeanne was, al ze niet steeds een grote mond had, een leuk en moedig karakter. En de achtergronden van het boek waren prachtig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: