Review for Als je boven ligt

Review for Als je boven ligt

Een best OK boek over Frank, een jongen van NSB-ouders (of in ieder geval de vader lijkt het) die samen met zijn familie Nederland ontvlucht wanneer de oorlog bijna het eind nadert.

In het begin is hij nog samen met zijn familie, maar al snel stuurt zijn moeder hem weg, samen met zijn broertje Karel, naar een plek die beter zou zijn, waar meer eten zou moeten zijn. We zien door middel van dagboekstukjes en gewoon verhaal wat er allemaal gebeurde en ook dat het uiteindelijk niet het beloofde land is. Frank moet al snel volwassen worden wil hij dit overleven. Zo hij leert al snel stelen, vechten, de leiding nemen, en ook op zijn broertje letten en zorgen dat het goed gaat met hem.

Het was op punten wel heftig hoe die jongens vaak aan het lot werden overgelaten en ze zien weg te kwijnen van de honger. Of werden geforceerd om mee te doen met HitlerJugend activiteiten.

Al vond ik de paar keer dat piemels werden genoemd toch apart, ik heb zelfs aan mijn man gevraagd of dat normaal is, maar hij keek me vreemd aan en zei nee. 😛 En sorry Gunther? Dat was gewoon een pedo. Ik voelde me erg ongemakkelijk op een aantal stukken. Zoals toen hij Frank op zijn mond zoende, of de jongens eens goed bekeek toen deze naakt voor hem stonden….
Er waren nog wel een paar andere stukken waar mijn wenkbrauw omhoog van ging.

Oh, en ik vond het lichtelijk apart dat een 12-jarige jongen echt dacht dat het aan hem lag dat zijn familie moet vluchten, en dat hij zelfs de bedreiging van een meisje serieus nam. Ondertussen zat hij wel vaak over het NSB-schap van zijn pa/ouders te denken, dus blijkbaar wist hij ook wel dat daar de echte reden was voor het vluchten?

Ik vond het heel lief dat, ondanks alles, hij wel bleef schrijven naar zijn moeder.

En we zien hoe de jongens uiteindelijk weer naar huis gaan, al kun je al raden dat de weg terug en ook het ontvangst niet het beste is. Ik hoop dat de kinderen allemaal veilig een huis hebben gevonden.

Het boek is blijkbaar deels fictie en deels non-fictie. Dat lezen we aan het einde waar we ook uitvinden wat er met de rest van het gezin is gebeurd en ook hoe het nu met Frank gaat.

Al met al, ik ben wel blij dat ik het boek heb gelezen. Het was interessant, heftig, en het had een heel mooi einde waar ik, ja echt, even wat moest huilen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: