Review for Havo is geen optie!

Review for Havo is geen optie!

Een leuk en interessant boek om te lezen over lesgeven, moord, rijke mensen, en een lekker vleugje romantiek.

Ik kwam dit boek tegen in de bibliotheek en was meteen geinteresseerd, ik hou van boeken over leraren en lesgeven op school.

In dit boek volgen we Jenneke die na een mislukt proefschrift, nou ja mislukt we komen er later achter dat iemand haar gewoon voor was welkom bij de wetenschap, de kans krijgt om er even tussenuit te gaan en les te geven op een middelbare school voor een jaartje. Ze neemt het aanbod met beide handen aan en ik vond het superleuk om haar enthousiasme te zien. In het begin heeft ze nog wat moeite met haar studenten, maar op een gegeven moment is ze helemaal een lerares en de leerlingen zijn vaak maar wat blij met haar. We zien haar de examenklassen coachen en helpen, we lezen over de examens en hoe die gaan (inclusief een rechtszaak).
Ik vond het heerlijk om te zien dat Jenneke buiten school nog meer leest over haar studenten en hoe ze met pubers om moet gaan.

We krijgen ook haar familie te zien en leren over hoe zij natuurkunde is gaan studeren. Ik moet zeggen dat ik geen fan was van de ouders. Ja, ik snap dat ze een nakomertje was en dat jullie misschien niet zo houden van al het schoolgedoe maar kom op zeg, je kunt toch echt wel een avondje in de zoveel tijd vrijmaken voor je dochter?

Ook dat ze later Florence hielp met natuurkunde en wiskunde vond ik top. En wat legt ze alles heerlijk uit. We zien niet heel veel van de sessies want dat zou misschien erg saai worden, maar we zien wel stukjes.

Natuurlijk, zoals zowat wel standaard is in Nederlandse literatuur is er is romantiek (en wat sex), al vond ik David gewoon een kwal. Niet echt het type voor Jenneke die toch wat meer vastigheid wilde. Tuurlijk je zag dat ze de sex heerlijk vond, maar meid zeg nou zelf wil je dit altijd?

Dan is er nog de rijke elite waar Jenneke op tijden wat moeite mee heeft, het is echt een cultuurshock voor haar, maar waar ze langzaamaan wel een beetje aan went, al went ze nooit aan die ouders die hun kinderen maar pushen. En dat kan ik me goed voorstellen wat een types zitten er op school zeg. Oh mijn kind is niet goed in exacte vakken, nou ja pech hij gaat het maar gewoon doen. Havo is ook echt geen optie! Tss. 😛
Ik vond het leuk om haar met Elisabeth te zien en ik vond het heerlijk dat Elisabeth haar zo betrok bij veel dingen. Walderam/Wally vond ik in het begin nog een leuke vent, maar sorry dat ging al snel een hele andere richting in. Bah.

Er is ook wat drama en spanning (al zag ik de whodunnit al een mijl aankomen) als een van de leraren tijdens een skitripje verdwijnt. Ik moet wel zeggen dat vanaf dat punt het boek nog beter werd. Je had lekkere spanning en die kwallebal was weg. Dit klinkt heel hard, en ik wens niemand zoiets toe hoor, maar die gast was gewoon vreselijk. Ik weet zeker dat hij ook mij als poep zou behandelen gewoon omdat ik en wiskunde nooit een combinatie zijn.

Het boek begint aan het begin van het schooljaar en eindigt zodra de studenten van 6 vwo slagen en klaar zijn. Ik vond haar beslissing aan het einde een goede beslissing en heel dapper van haar, en ik wens haar veel succes.

Ik vond het boek heerlijk hoe het niet alleen over leraren en leren ging maar dus ook spanning en romantiek had en natuurlijk veel over die rijke elite. Lekker smeuïg en interessant. Ik zou het dan ook zeker aanraden en ik ga maar eens kijken of ik meer boeken kan vinden door deze schrijfster. Ze heeft een hele fijne schrijfstijl.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: