Review for De executie

Review for De executie

Welkom bij De executie! In dit programma hier worden jongeren die net 18 jaar zijn geworden en iets misdadigs hebben gedaan geexectuurd… of misschien overleefd er eentje nog wel. Dat hangt er maar van af.

Het nieuwe boek van Daniëlle Bakhuis en ik moest deze gewoon lezen. Ik was niet zo’n fan van het vorige boek De eliminatie (die ik deels heb gelezen en vervolgens naar het einde ben gegaan), maar ik kon dit boek niet laten liggen. Een live executie/rechtsshow? Verschillende personages? Wat hebben ze gedaan? En wat is Het Collectief en wat betekent het voor de mensen daar?

We beginnen met Charlotte, een meid die blijkbaar iemand heeft aangevallen en haar vriendin heeft opgehitst om iets te doen wat verboden was. We komen er later achter dat het dus eigenlijk allemaal meevalt en dat Het Collectief zelfs bij de kleinste vergrijpen naar gruwelijke straffen grijpt. Ik vond Charlotte meteen lief en leuk en ik was aan het hopen dat ze het zou overleven.

Niet veel later krijgen we ook de personages van Nathan (#2), Frankie (#4), Hailey (#3). Ratings zijn waar ze staan in mijn ranking. De enige die we niet krijgen is Elifs POV. Wat ik enerzijds wel jammer vond maar anderzijds ook weer niet. Ik kon haar gewoon niet makkelijk lezen. Ik wist niet wat er in haar omging. Misschien had een POV geholpen, maar misschien had ik die ook wel gewoon overgeslagen. Ik vond de overige POVs erg interessant om te lezen en zo een dieper inzicht te krijgen in de karakters en wat ze nou hebben gedaan dat ze hier zijn.

De show was erg interessant, en natuurlijk heel heftig. We zien de verschillende onderdelen van de show, we zien het publiek, we zien familie, slachtoffers, en dan is er nog veel meer. Elk stuk eindigt met een eliminatie/executie.

Ik wilde gewoon niet stoppen met lezen maar helaas moest ik wel gaan slapen, het was al rond middernacht en ik ga op zaterdag trouwen dus slaap is erg nodig. In ieder geval volgens mijn verloofde die bijna mijn boek afpakte omdat hij vond dat ik moest slapen. 😛 En ik eindigde ook nog eens op een cliffhanger (die ik enerzijds al zag aankomen, maar ook weer niet), ik wilde zo graag verder lezen. Ik moest weten hoe het verder zou gaan en ook hoe het zou eindigen.

Gelukkig kon ik de volgende morgen weer verder lezen en dat was dan ook het eerste dat ik deed. Ik moest gewoon het uitlezen. Ik kon niet langer wachten. En wat was het einde spannend zeg, vol met twists en turns die ik op punten zag komen maar ook weer niet. Heerlijk. Er gebeurd erg veel in dit laatste deel, mensen zien geliefdes/vrienden weer terug, we lezen over hoe De executie, en we zien dingen nog verder fout gaan. Het einde vond ik erg goed geschreven al was ik wel teleurgesteld in een aantal dingen.

Ik vond het erg interessant om te lezen over Het collectief, over hoe het begon, over de leider, over hoe mensen zich proberen te verzetten en hoe dat eindigt, over de muur. Het was beangstigend want normaal spelen dit soort dingen zich af in Amerika, maar dit was zover ik kon lezen Nederland. Dus mijn eigen landje. En niet eens zover in de toekomst.
We zien verschillende opvattingen over Het collectief al zijn ze over het algemeen negatief (of enorm nep positief), niet dat ze deze opvattingen hard op zullen zeggen want de regels zijn streng, iedereen die tegen Het collectief is daar eindigt het niet goed voor. Ik zou er zeker niet willen wonen, ik had al mijn hamsters en spullen en mijn verloofde gepakt en weggegaan voordat de muur gebouwd zo zijn. Ik moet er niet aan denken om hier te wonen, niet dat ik dat had gekunt… gegeven dingen.

Oh, en waarschuwing voor degenen die De Eliminatie niet hebben gelezen er is een flinke spoiler naar het verhaal daar want een van de karakters van dat verhaal is in deze ook weer terug.

Een superspannend boek en je zult zeker niet kunnen stoppen met lezen. Je moet gewoon weten hoe alles zal eindigen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: