Review for Robonerds

Review for Robonerds

Wat zou jij doen als jij een spannend bouwpakket vindt op de stoep? Hem maken natuurlijk, al levert dat je misschien iets op wat je toch niet wilt.

Ik had dit boek al een tijd in de gaten, in het Engels dat wel, maar aangezien ik er maar niet aan toekwam om hem te kopen en de bibliotheek (een van ze) de vertaling had… Dan maar de vertaling! En ik moet zeggen het verhaal liep nog best lekker al ben ik wederom erg teleurgesteld om de namen en dat ik nou niet zie waarom ze zijn vertaald want degenen die we nu hebben zijn ongeveer in hetzelfde veld als de Engelse. We zijn van Ken, Dan, Jerry Lin, John Henry Knox naar Marcus, Kevin, Ricky Tan en Willem Crul. Vooral die laatste twee namen zorgden er voor dat mijn wenkbrauwen omhoogvlogen. En ik vind het ook veel leuker als twee beste vrienden (of in ieder geval goede vrienden) Dan en Ken heten. Dat heeft nog wat.
Ook grappig dat we dus van ladybugs (lieveheersbeestjes) naar bijen zijn gegaan. Poekie is eigenlijk Kitty, maar dat kan ik me nog ergens wel voorstellen dat die vertaald is. Verder heb ik eigenlijk niet kunnen kijken hoe de vertaling is, Amazon heeft maar tot hoofdstuk 5. Voor het meest klopt de vertaling wel, en ik vond het ook niet te erg als dingen waren veranderd want de betekenis klopt nog wel. Nog iets wat ik interessant vond is dat in het Nederlands onze nerds Mechanerds zijn, maar de cover gebruikt juist Robonerds. Terwijl in het Engels de nerds Enginerds heten en dat ook de titel is. Ach ja.

Ik vond het ook erg leuk dat in plaats van de originele illustraties/illustrator we in het Nederlands superleuke illustraties krijgen van Kees de Boer. Dit was al een erg grote reden voor mij om toch de Nederlandse versie te proberen. Ik hou van zijn tekeningen (al moet ik wel even zeggen dat als je iets uit een raam gooit en het raam gaat kapot dat het glas voor het grootste deel buiten is, niet binnen).

Het verhaal zelf was superleuk. Onze hoofdpersoon, ik noem hem gewoon Ken, vindt op een dag een grote doos met onderdelen, en zo ontmoet hij Roooob een robot met grote eetlust. In het begin, zoals altijd als iemand een robot vindt, is het natuurlijk helemaal fantastisch om te zien wat deze robot allemaal kan en is alles gewoon super. Maar zoals ook vaak gebeurd… daarna gebeuren er dingen en is het toch minder leuk. Ik vond het erg grappig om te zien hoe Ken van enthousiast naar minder ging en ook hoe hij met de situatie omging (al vroeg ik me wel af wat hij wilde bereiken met ducttape, ik weet dat het spul GEWELDIG is, maar om een robot tegen te houden? Mm….).

Ik vond Marc ook de leukste van de nerds. Al moet ie misschien wel werken aan hoe hij met mensen omgaat. Want hij was best gemeen tegen zijn vrienden. Hij maakte grapjes en opmerkingen over Willem en Kevin en wat zij leuk vonden, en ik vond het toch jammer. Maar verder vond ik hem toch leuk ook omdat hij het normaalste (hij praat tenminste niet constant over of het weer of andere wetenschappelijke dingen) was. Hij was slim, maar ook een gewone jongen.

Ik vond het heerlijk om uit te vinden wie de robot had gestuurd (en ook later de rest van de robots had gestuurd, ja er zijn er meer). Ik had wel een vermoeden wie het was dankzij een grote hint in het begin, maar toch had ik veel plezier om samen met onze hoofdpersoon uit te vinden hoe en wat.

En dan is er het geweldige einde waar onze Mechanerds tegen de robots strijden op een heerlijke en creatieve manier. Ik lag heerlijk dubbel en ik was ook zeker aan het juichen voor onze jongens. Zouden ze de robots kunnen verslaan?

Oh, en ik vond het idee waarom de robots waren gemaakt erg goed. Het is iets wat misschien wel handig kan zijn als dingen echt slecht worden voor de mensen. Al moeten er nog wel wat kleine foutjes/bugs uit worden gehaald, zoals dat de robots niet gek/aggressief worden en misschien ook wat doen aan de kracht van hun poepjes.

Ik had dus veel plezier met dit boek lezen en ik vloog er dan ook doorheen. Voor ik het wist was ik door het boek heen en wilde ik meer. Want het eindigt op een cliffhanger. Ik zou het boek ook zeker aanraden. Het heeft robots, vliegende poepkubussen, humor, nerds, en leuke illustraties.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: