Review for Jolientje Fantast

Review for Jolientje Fantast

‘Vandaag ga ik verdwalen,’ zegt Jolien.
‘Waarom?’ vraagt Jelle.
‘Omdat verdwalen spannend is. En gevaarlijk. En dus leuk.’

Een heerlijk boek over een pittig 5 (later 6)-jarig meisje, Jolien, en haar ietwat minder dappere tweelingbroer, Jelle. In 30 verhaaltjes zien we wat ze allemaal uithalen, van wilde avonturen, tot Sinterklaas, Kerstmis, en meer. Ik heb heerlijk gelachen en genoten van de verhaaltjes.

Ik moet zeggen dat ik Jolien, onze hoofdpersoon, echt heel leuk vond. Natuurlijk ook misschien af en toe een tikje té op tijden. Wat een heerlijke fantasie heeft ze, en wat een leuke plannen gaan er in haar hoofd om. Van in de regen staan om te groeien, tot het magische paard van Sinterklaas. Ze heeft altijd wel een weerwoord klaar, en is niet op haar mondje gevallen.

Maar ik vond haar broer gewoon heel wat minder leuk. Ik had bij twee verhaaltjes echt zin om hem gewoon uit het verhaal te schieten. Je zus probeert een verhaal te vertellen, laat haar dat gewoon doen en stop met het gezeur dat iets moet veranderen of dat het niet kan (het is een verhaal, alles kan!).

Ik vond het wel leuk hoe deze twee met elkaar omgingen. Af en toe wat nijd, maar verder heel veel liefde en genegenheid. Jolien heeft zelfs al gezegd dat ze zonder haar tweelingbroer niet de wereld in wilt. Aww!

We ontmoeten ook andere karakters. Zoals de Poppenman, de buurman die blijkbaar af en toe oppast op Jolien en Jelle. In ieder geval, daar lijkt het op. Zoals zijn naam al zegt hij werkt met poppen en doet hij poppenshows.
Dan is er nog de boze buurman die altijd wel wat te klagen heeft. En laten we zeker ook niet de ouders vergeten. Die hebben wat te stellen met hun tweeling, soms krijgen ze er echt een punthoofd van.

Het boek heeft ook verschillende versjes. Ik ben nog steeds niet een grote fan van versjes, maar ik vond ze hier wel leuk gedaan. Alleen had ik ze misschien wel op een aparte pagina willen zien, en niet meteen onder het verhaal. In het begin verwachtte ik namelijk dat ze op het verhaal sloegen, maar in plaats daarvan waren ze vaak over iets heel anders. Toch wel een tikje verwarrend.

Het boek is ook heerlijk geillustreerd door Marlies van Dijck. Wat kan die leuk tekenen en wat past het allemaal goed bij het verhaal. Jolien en Jelle zien er precies zo uit als ik ze zou verwachten van de beschrijvingen van het boek.

Een aanrader! Kinderen, maar ook ouders, gaan dit boek heel leuk vinden. Ik hoop dat de schrijver nog meer verhaaltjes heeft over Jolien en Jelle, want ik wil meer!

One thought on “Review for Jolientje Fantast

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: