Review for De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes

Review for De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes

15 verhalen, vol met magie, prinsessen en prinsen, kikkertjes, geesten, en meer.

Ik was al een tijdje aan het hopen dat ik dit boek kon lezen, en ik was dolblij dat ik nu de kans had. Het boek bevat 15 verhalen of sprookjes. Je kunt ze in principe los lezen, maar ik zou zeggen dat het beste toch is om ze in volgorde te lezen. Waarom? Wel, een verhaal heeft een spoiler voor een eerder verhaal, er zijn verschillende karakters (of kruiden) die weer worden genoemd in latere verhalen. Ik weet zeker dat ik, als ik dit boek gewoon luikraak had gelezen ik deze heel wat minder leuk had gevonden dan nu.

Ik heb uiteindelijk voor elk verhaal een review geschreven, en ook een rating gegeven. Ik was eigenlijk van plan gewoon een algemene review te schrijven, maar toen begon ik met stukjes schrijven en besloot ik dat maar te doen voor elk verhaal.

Dus een waarschuwing, deze review is best lang.

Verhaal 1: De kikkerbilletjes van de konging: 5 sterren

Het eerste verhaal/sprookje en meteen goed! Wat heb ik gelachen, wat een vrouw is die koningin, ik zou net als haar hetzelfde hebben gedaan bij mijn vent als ie zo verslaafd was aan iets en maar niet wil luisteren naar wat ik zeg. Ik vond het wel sneu voor het meisje, maar ja, ook een wijze les voor haar maar weer.

En het is weer eens wat anders dan wat je normaal hebt, maar ik moest wel even lachen om de afkorting TIO en dat dat voor Tovenaar in Opleiding stond. Misschien niet de beste die je kunt uitzoeken voor je magie, maar hé het werkt en is goedkoop.

Verhaal 2: Prinses Ishana van Overzee: 5 sterren

Ook dit verhaal was heerlijk om te lezen. Zowel mijn verloofde als ik wisten al meteen hoe dit zou einidigen (mede ook dankzij de titel). Het was gewoon te makkelijk te raden, maar dan nog heb ik genoten van het boek. Arme prinses, maar wel lief dat ze nooit boos werd op haar ouders. Zij gunde hen ook een oude dag. Ik moest wel een traantje wegpinken toen ze eindelijk de ware vond.

De koning pruttelde natuurlijk tegen, ook als verwacht, maar gelukkig komt alles aan het einde weer helemaal goed.
Ik lag wel even dubbel dat ze zoveel prinsen wisten te verzamelen, hoe groot is die wereld daar? Of hoeveel koninkrijken zijn er?

Verhaal 3: Joris en de eendagsvlieg: 2 sterren

Tja, niet het leukste verhaal. Ik mocht die jongen helemaal niet (al kreeg hij wel een extra puntje vanwege het feit dat hij niet blij was met een cliniclown), sorry, ik vond hem gewoon een beetje een aansteller. Misschien had ie wel echt iets hoor, maar gegeven het einde en wat daar gebeurd? Aansteller ten top.

Verhaal 4: Het papiervisvissertje: 1 ster

Sorry, heel gemeen, maar ik haat zilvervissen, dus ik zat echt te walgen bij dit verhaal. Bah. En dan heb je natuurlijk ook een illustratie, en mijn maag, die al niet blij was, ging helemaal om. En het hielp ook niet dat die vrouw van de visser een arrogant verwend wijf was en ik haar het liefst van de boekenplank wilde gooien. Je moet eens blij wezen met wat je hebt. Het einde was net iets te magisch voor mij, en dan bedoel ik hoe de vrouw opeens 180 graden omdraait.

Wel een leuk idee dat er dus een visser is die op deze vieze dingen vist. Kan ie bij mij wonen? Ik heb er genoeg last van (want oud gebouw + buren om ons heen).

Verhaal 5: Het betoverde hoofddoekje: 4.5 sterren

Oh wat leuk! De prinses van het eerste verhaal wordt hier genoemd. Wel een spoiler (ondanks dat het best duidelijk was hoe dat verhaal zou eindigen).

Ik vond het wel sneu voor Loubna, verliefd worden op de tuinman terwijl je ouders (nou ja, vooral pappie) wil dat je met een rijk iemand trouwt (of in ieder geval iemand die dezelfde kleur is als jij, racistisch much?).

Gelukkig heeft ze haar tante aan haar zijde, en ik was al heel erg nieuwsgierig naar het plan. Die hoofddoek was geweldig, kan ik er ook een hebben? 😛 En het plan was uiteindelijk ook briljant. Laat het de koning maar niet weten! Die zal waarschijnlijk in razernij versteken.

Mooi en heerlijk einde. Wat zoet!

Verhaal 6: De Lettervreter: 3.5 sterren

Een lettervreter! De vijand van boekenliefhebbers. Ja, dit beestje eet alle letters zo, floep, op. Ik moet wel zeggen dat het een enorm schatje was. Oh, en mag ik dat boek met de informatie over het diertje? Daar staan vast nog wel meer spannende beestjes in.

Het was wel heel spannend, vooral omdat het beestje (nou ja, beest) losging op de hele stad. Die arme bieb! Neeee, niet de bieb! huilt vind de lettervreter nu toch echt niet lief meer

Het einde was erg leuk, en ik moest wel even lachen om de locatie van de lettervreter.

Verhaal 7: Prinses Flora: 4.5 sterren

Um, ik moet zeggen dat ik wel even vies vond hoor. Dat je dus elke dag op een boontje moest plassen. En dan heb ik het nog niet over het feit dat kinderen in dat land dus uit een boontje komen? Um, OK? kijkt verward

Ik had natuurlijk al meteen een vermoeden wat er zou gebeuren als een kind iets niet mag eten. Het blijven kinderen. Hallo, die zijn nieuwsgierig en als iets geheim of verboden is willen ze alles weten erover.

Hé, het onkruid van het verhaal met de prinses en haar tuinman wordt genoemd!

En ik vond het wel creatief dat ze dus het kindje pas terug kunnen krijgen als een prins haar zoent (kun je die blikken van de prinsen voorstellen als ze horen dat ze boontjes, wel 1000 of meer, mogen zoenen, haha, briljant).

Uiteindelijk kreeg een van de papa’s dus wel gelijk over die fee! Het einde was wel erg zoet en lief, en ik was erg blij met hoe alles is geeindigd, en ik zal zeker ook wel opletten als ik volgende keer boontjes eet.

Verhaal 8: Het piekermannetje: 1 ster

Een verhaal over Klaas Vaak en het piekermannetje, maar ik vond het gewoon te saai. Ik was dan ook blij dat dit verhaal niet té lang was en dat ik er snel door was. Ik heb gewoon niks met Klaas Vaak, en tja ik vond het ook jammer dat het zo lang duurde voordat hij doorhad dat hij eens met de tijd mee moet gaan.

Verhaal 9: Heksje Hetje: 4 sterren

Awww, dit was gewoon zo lief. Ja, Hetje was een beetje vervelend, maar ik kan me voorstellen dat een bezem eng is als je hoogtevrees hebt. Ik had dus wel een beetje medelijden met de bezem, want ik wist (dankzij bergen boeken lezen over heksen) dat bezems vaak levend zijn (op een of andere manier). Ik vond de verjaardag erg leuk, en wat kreeg zij veel kadootjes.

Ik was heel blij met het einde, wat lief van de ouders, en ik hoop dat Hetje heel veel gaat oefenen met vliegen. En meid, met zo’n stoere bezem zal niemand je uitlachen. Ze zullen alleen jaloers zijn dat jij een gave bezem hebt.

Verhaal 10: Sjahieb en Soesja: 2 sterren

Haha, een geest genaamd Gerrit die origineel uit Doetinchem komt. Oh, en hij heeft faalangst. Nou dat is nieuw, ik heb nog niet gehoord van een geest met faalangst. Ja, ik kan er wel mee leven. Is weer wat anders dan de hoeveelheid arrogante of gemene geesten die je vaak hebt als je een fles met ze vindt. Goed, Gerrit was wel af en toe ietsje irritant met dat hij het niet eens wilde proberen, maar tja, ik kan me ook wel voorstellen dat je na zoveel tijd het niet allemaal durft.

Ehm, ehm, ehm, Sjahiebs laatste wens? Sorry, maar mijn hoofd ging meteen de foute richting op. Sorry, het internet heeft mijn hoofd zeker verpest. Natuurlijk was het ook wel lief, maar sorry, nee. Ik kan dit gewoon niet. Nee, gewoon nee. Nee. Echt niet. rilt

En hé, kijk Gerrit verteld ons ook over die paarse tovenaar die we al eens in een eerder verhaal voorbij hoorde komen

Verhaal 11: Het vogelmeisje: 2 sterren

Ehm, ik blijf het altijd verbazend vinden hoe dingen als zwangerschap en kindjes krijgen werken in sprookjes. Van boontjes tot zwangerschappen van een korte tijd. Echt, je twijfelt toch wel een beetje aan dingen.

En natuurlijk noem je je kindje Veertje. Goh, creatief..

Ik vond die juf wel een sneu persoon, ja, Veertje is een beetje apart, maar om nou zo ver te gaan? Zoveel te verbieden? En natuulijk gaan de ouders mee met wat de juf zegt. Tja, mensen, ik had je dus al ver van tevoren kunnen vertellen hoe dit zou eindigen. Als ik Veertje was had ik hetzelfde gedaan.

Hey, kijk, nog een kind die ouders heeft met “humor”.

Plus, net als het vorige verhaal, gewoon nee. Lief hoor, maar toch, dank je internet, nee. Gewoon nee.

Oh, en trouwens? Als Veertje niet kan praten, hoe deed ze dan dingen op school? is verward Misschien moet ik gewoon niet erover denken.

Verhaal 12: De dappere ridster: 1 ster

Een ridster! Nou daar heb ik nog niet van gehoord. Wel creatief bedacht, al blijf ik erbij dat ridder toch ook wel een neutraal woord is.

Ik moet wel zeggen dat ik haar ietwat irritant vond. Hoe ze maar vond dat ze x en y mocht doen, niet nadenkend over iets of iemand. Leuk dat je de prins wilt redden hoor, en ik vind het dapper van je, maar moet je nou zo praten tegen mensen, zo brutaal zijn? En ze wilde wel erg graag mensen doodmaken, wat ik best eng vond.

En het feit dat die twee zo verkikkerd waren. Tja, sorry, moet ik nou medelijden hebben met de prins? Of het leuk vinden dat hij zomaar met een ridster is meegegaan, zonder haar even te leren kennen? En ik snap ook nog steeds niet waarom hij niet naar buiten mocht? In het begin was er wel een stukje over weerwolven, en ook op de deur van het kasteel staat een weerwolf, maar is hij nou een weerwolf of niet? Of is de boze buitenwereld een en al weerwolf? Ik weet het niet, maar wel jammer ik had eigenlijk wel een plottwist verwacht zo aan het einde.

Verhaal 13: Reus Zwamneus: 3 sterren

Een interessant verhaal over een kleine jongen die heel erg dapper is (of moet ik het dom noemen, gegeven dat hij gewoon een bos inloopt waar misschien een grote boze reus loopt, ik laat het wel in het midden). Ik vond het op punten wel wat saai, maar toen we dan reus Zwamneus tegenkwamen was ik meteen geinteresseerd. Ik had wel een vermoeden, maar je weet maar nooit wat er zal gebeuren.

Ik vond het wel sneu voor reus Zwamneus, en ik kan me zijn redenen goed snappen.

Het einde was erg leuk gedaan. Ik ben blij voor het bos, voor de reus, en voor Uk.

Verhaal 14: Het computervrouwtje: 5 sterren

Ohhh, een computervrouwtje! Wat een leuk idee! Gelukkig dan maar dat het niet echt is, anders had ik nu toch wel een paar keer sorry moeten zeggen. Oh, en wat gebeurd er eigenlijk als je je computer vervangt? Gaat ze dan over naar de nieuwe?

Leuk dat de zoon wel wist wat er met zijn vaders pc aan de hand was, en ook hilarisch dat ze heeft besloten om toch maar wat van zich te laten weten. Nou geef ik haar geen ongelijk. Die Herman kan er wat van.

Hartstikke leuk om te zien hoe dit verhaal eindigde.

Verhaal 15: Apenstaarten: 3.5 sterren

Een verhaal over een oude heks en een schooljuf. De heks heeft er echt de pest in dat de kindertjes alleen maar binnenzaten (of buiten vast aan de telefoon). Ik vond haar wel ietwat zich aanstellen, en ook later, want geloof me die kinderen weten echt wel wat belletje lelllen is. 😛

En um, geen wifi? Sorry, maar dan heb je gewoon 3G of 4G. Misschien mis ik iets, maar voor mij is wi-fi, netwerk, voor binnen. Wat je ook soms wel op openbare plekken hebt, of op een terrasje.

Dus al zou wifi uitvallen, dan heb je nog gewoon internet. Tenzij dat ook uitvalt, maar ja, dan moet je toch specifiek internet zeggen, en niet wifi. Plus, zelfs al heb je geen internet dan kun je nog genoeg doen met een computer (zelfs werk of spelletjes). Maar ach grappig verhaal in ieder geval. Ik snap wel dat mensen zich zorgen maken dat mensen teveel binnen zijn de afgelopen jaren. Een hedentijds verhaal. En ik moest wel lachen om Adiba.

————————-

Ik heb veel plezier gehad met deze verhalen. Ze waren grappig, lief, zoet, magisch, soms een tikje vreemd, en ik heb zeker genoten. Janneke Schotveld kan heerlijk schrijven.
Oh, en ik moet nog wel even vertellen dat elk verhaal zijn eigen illustrator had. Wat ik erg leuk vond. Natuurlijk was ik niet altijd een fan, maar voor de meeste verhalen was het een hit. En ik was heel blij om wat favorieten tegen te komen. Zoals Kees de Boer, Annet Schaap, Thé Tjong-Khing, Georgien Overwater, Marja Meijer.

Al met al, ik zou zeker dit boek aanraden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: