Review for Brugpieper Roos Vink – Ukkepuk!

Review for Brugpieper Roos Vink – Ukkepuk!

Zeg hallo tegen Roos Vink, de kleinste (en jongste) brugpieper op de allergrootste (ja, echt) school van het land. Je kunt je al voorstellen hoe haar eerste jaar op school gaat.

Ik weet nog dat ik deze af en toe in de Tina las (gebeurde vaker toen ik ergens woonde waar we een leesmap hadden, daarna was het amper dat ik een Tina tegenkwam (want de bibliotheek is gewoon te druk om daar te lezen)). Ik vond het al jammer dat er nooit een bundeling van deze strips was, tot dit weekend. Ik was bij de Bruna en ik was dolblij toen ik deze zag staan. Ja, die moest mee!

En wat was het weer heerlijk om te lezen. Natuurlijk is Roos haar school en haar ervaringen overdreven, maar je kunt er toch een hele grote bak met waarheid in vinden. Ik weet nog mijn eerste jaar op de middelbare. Alles anders. Allemaal andere leraren, vakken die je niet snapte, en dan heb ik het nog niet gehad over het gebouw dat helemaal nieuw was. Ja, je hebt Frans in dat lokaal op die afdeling in dat hoekje.. succes! Ik weet nog dat ik af en toe verdwaalde. En als je dan eindelijk was gewend mocht je naar de bovenbouw, in een nieuw gebouw (maar dat is een ander verhaal).

Ja, Roos en haar ervaringen zijn sterk overdreven. Het gebouw is onmogelijk, het is bijna een Escher gebouw. Ik verbaas me dan ook niet dat Roos vaker verdwaald dan dat ze ergens op tijd aankomt. En dan heb ik het nog niet gehad over de vele vakken die Roos heeft die ik nou nooit heb gezien op een middelbare (maar die wel allemaal heel erg leuk klinken, en veel beter dan de saaie normale vakken). Roos is ook al snel beste vriendinnen met de directrice (die ook wel de humor kan in zien van de gebeurtenissen, en ook wel begrip heeft voor Roos).

Ik vond het wel mooi om het verschil te zien tussen de verschillende klassen. Van ukkepukkies op de brugklas, naar iets grotere tweede jaars, en dan de hogere jaren die wel reuzen lijken.
Ook al zijn er altijd uitzonderingen, zoals Roos haar beste vriendin Alana die een enorme groeispurt heeft doorgegaan.

Roos en haar nemesis Snotje. Tja, ik moest wel heel veel lachen om die twee. Wel jammer dat die man niet gewoon eens als een volwassene zich kan gedragen, maar ja. 😛

Natuurlijk zien we niet alleen Roos op school, we zien ook haar familie. Hoe haar huis echt proppievol zit. Oma en Roos wonen samen op de zolder. Dan heeft Roos ook een stoere (en lieve) broer. En natuurlijk haar ouders. En laatst is de atelier van haar moeder op de laagste vloer. Ik wil wel eens weten hoe het straks gaat gegeven het einde.

En Roos en haar pogingen om een hondje te krijgen? Die deden mij denken aan toen ik een huisdier wilde hebben, of eigenlijk iets anders dan een goudvis. Ik moest ook mijn best doen om mijn ouders te overtuigen.

Ook leuk vond ik dat het boek begint en eindigt met gewoon normale tekst (en hier en daar een illustratie/strip).

De tekenstijl van de strip is geweldig. Leuk gebruik van kleur, briljante expressies op de karakters. Het schoolgebouw (en de binnenkant) zijn hilarisch en chaotisch getekend. Tja, Jan Vriends die kan wel tekenen. Grappig, ik heb het nooit gerealiseerd maar Roos en Alana zijn eigenlijk gewoon Lisa en Lola van de Fancy. 😛

Ja, dit is dus zeker een succes en ik hoop dat er nog vele Roos bundelingen komen (we kunnen ons al verheugen op eentje in ieder geval). Zeker een aanrader! Voor de brugklassers, voor mensen die iets leuks zoeken, ach gewoon iedereen! Lees dit boek!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: