Review for Niet te filmen!

Review for Niet te filmen!

Een spook-tastisch verhaal met leuke karakters en veel spanning!

Ik ben op dit moment bezig om wat nieuwe Nederlandse kinderboeken te lezen die perfect bij de aankomende Kinderboekenweek passen. Sommige zijn al Kinderboekenweek tips, maar sommige, zoals dit boek, zijn dat niet. Maar ik moet zeggen, dit boek krijgt van mij een persoonlijke Kinderboekenweek Tip want het past perfect bij het thema!

Want het boek is griezelig, spannend, en bevat ondoden (alleen niet zombies, want ze eten niks, verdwijnen van foto’s en film).

We hebben 3 POVs, Karel (de slechterik), Yara (dochter van de regisseur die de film maakt), en Junior (een ondode jongen die op de begraafplaats woont). Er zijn ook nog andere karakters die met het verhaal te maken hebben, zoals Boris (semi-slecht) en Grootpa (opa (soort-van) van Junior).

Van alle POV vond ik Yara het leukst. Ze was grappig, leuk, en was niet op haar mondje gevallen. Junior was soms best vervelend (maar dat komen omdat hij niet uit deze tijd komt en gewoon niet weet hoe dingen nu werken), en Karel… wel hij was de slechterik, en ondanks dat ik soms slechterikken leuk vond, vond ik Karel maar een bleh gast. Ach, het past wel perfect bij zijn beroep!

Ik vond het heerlijk hoe het boek begon met een misverstand, en vervolgens werd het allemaal zoveel meer. Want we hebben niet alleen een film, maar ook een mysterie. Waarom komen de mensen op deze begraafplaats weer tot leven? En waarom is Boris zo geïnteresseerd? En wat is Karel’s plan? Want Karel heeft ook al snel door dat er iets gaande is. Met elke pagina kom je meer te weten, maar je hebt ook weer meer vragen. Zoals, zijn er meer begraafplaatsen zoals deze? Waarom slapen de meeste bewoners zo lang? Wat is er met dat groene gas aan de hand?

Ik moet zeggen dat ik Boris niet mocht, maar dat, zodra we wat meer van hem te weet komen, ik hem wel ietsje meer mocht. Ja, zijn manieren zijn fout, maar ik kon me wat meer inleven bij hem. Alleen moet die man toch eens leren dat dreigementen niet goed zijn.

Het was ook leuk dat we wat van de film zagen. Soms heb je met boeken dat iets als dit dan amper voorbij komt, en ik was ook even bang dat dit zou gebeuren. Maar gelukkig! We zagen wat van de film, en ook de verbazing van de regisseur en anderen was erg grappig (kan ik me ook wel voorstellen, denk je een film te hebben gemaakt… verdwijnen de mensen).

Het einde was spannend, en ik gok dat we dus nog een tweede boek gaan krijgen? Gegeven dat Karel de x heeft teruggegeven… maar niet y! Dus dat kan nog eens interessant worden. Ik moest wel even een traantje wegpinken. Hopelijk zien Yara en Junior elkaar weer snel, en niet dat het echt jaren gaat duren.

Het boek heeft ook illustraties door Juliette de Wit (ook wel bekend van de Spekkie en Sproet, Botel Bibalo, en nog vele andere boeken). Ik was heel blij om te zien dat zij de illustraties voor dit boek heeft gedaan. Ik vind haar stijl erg leuk, en het past ook heel goed bij dit griezelige boek.

Al met al, ik heb echt genoten van dit boek, en ik zou het boek aan iedereen aanraden! Echt een Kinderboekenweek tip!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: