Review for Het leven volgens Pippa Leeuwenhart

Review for Het leven volgens Pippa Leeuwenhart

27409042Een schattig, leuk, hilarisch dagboek van een tienermeisje.

Ik had dit boek al een paar maanden geleden gezien, toen hij net uit was, ik vond hem toen al leuk, maar met al die feestdagen + mijn verjaardag, zette ik hem maar op mijn verlanglijstje. Ik kreeg hem niet, en dus heb ik hem deze maand (na mijn verjaardag) maar gekocht. En wat was het toch een superleuk boek. Ik ga ook heel snel boek 2 kopen (die blijkbaar al uit is, ook al zou hij, volgens de kortingsbon in het eerste boek, pas in Maart uitkomen, en dus geldt de korting pas vanaf Maart (Good job people, good job!)).

Nou, laten we maar beginnen met het boek. 🙂
Het boek is over het leven van Pippa Leeuwenhart, over de scheiding tussen haar ouders, haar ouders zelf (daar moet ik strakjes even over praten (waarschuwing, heel veel)), over tiener zijn, over verliefd worden, over vriendschap, over stiefmoeders and halfbroertjes, poeh en nog veel meer.

Het boek leest echt heel vlot weg, ik vond het ook wel mooi dat in plaats van hoofdstukken, dat we gewoon stukjes hebben met een oplopende nummerreeks. Je begint bij 1, dan stukje 2, dan stukje 3, en zo ga je door tot het einde van het boek. Ik moest er wel eventjes aan wennen, want ik ben gewend aan hoofdstukken, maar na een tijdje vond ik het niet erg meer en las ik nog sneller door alles heen.

Pippa is een enorm leuk karakter. Ook al heb ik geen scheiding meegemaakt (mijn ouders zijn nog bij elkaar), ik kon me heel erg inleven in Pippa’s leven. Hoe ze doordeweeks bij haar ma woont, samen met haar zusje, en dan in het weekend naar haar pa gaat, samen met haar zusje.
Pippa nam praktisch het verzorgen van haar zusje over, en ik moet zeggen dat ik dat heel lief vond van haar, ook al zag je ook dat ze eigenlijk gewoon wilde dat haar ouders dat deden (of in ieder geval haar moeder).
Ze heeft ook 2 kanten. Je hebt aan de ene kant de plattelandse Pippa, maar anderzijds heb je de stadse Pippa. De plattelandse Pippa vindt niks heerlijker dan paarden, de boerderij, helpen, en meer. Maar de stadse Pippa houdt van luxe, mooie kleding, en dure drankjes. Ik vond het wel een mooi contrast. Niet alleen is de omgeving anders, maar ook Pippa zelf.

Ik vond het wel erg slecht, dat die moeder Pippa gewoon zolang alleen, in het bos, liet kamperen. Natuurlijk kan Pippa het wel, maar sorry, als dat mijn kind was? Nee. Dan was dat mooi niet gebeurd. Een 14-jarig meisje, met vriendin, en als enige bescherming een hond? HAHAHAHA, nee.
Zelfs al had ze alles gekund wat Pippa kon, ik had het niet gedaan. Gewoon niet veilig.
Maar ja, als je Pippa’s moeder kent, dan weet je ook wel dat die gewoon niet geeft om haar kinderen.

Ja, en hier begint mijn rant over de ouders.
Sommige mensen, en hier blijf ik bij, moeten GEEN kinderen krijgen. 😐 Als jij als moeder zo slecht voor ze zorgt, dat ze amper avondeten krijgen (of alleen ongezond), dat je oudste voor de jongste moet zorgen, dat je gewoon chill bent over slaaptijden, schoolwerk, schoonmaken van je huis, en nog heel veel meer, misschien moet je gewoon niet kinderen krijgen.
Ik vond het walgelijk dat die moeder meer gaf om haar paarden, om haar leven, dan om haar kinderen. Het was alsof ze kinderen had gekregen, en het een beetje behandelde als een kind haar poppen. Even leuk, maar daarna? Meh, who cares. 😐
Ook haar constante te laat komen, niet afspraken nakomen vond ik gewoon slecht. Hoe kun je zo laks zijn over kinderen, over mensen, over jouw familie.
En wat ze dan doet aan het einde. Goed zo mevrouw, echt helemaal top. 😐

En dan hebben we nog pappie. Pappie die blijkbaar doodsbang is voor besmetting of zo, en zijn kinderen ophaald, op de achterbank zet, op een zeiltje. Ze dan thuis onder de douche gooit, nog meer schrobben, tandenpoetsen, alle kleding in de tassen in de was gooit, schone kleding aan doet. Dan gaat er toch iets mis. Sorry, maar waarom moet je zo angstig zijn? Het is voor die kinderen echt al niet leuk dat ze zo heen en weer moeten reizen, maar om ook nog eens als vuil behandeld te worden? Nee.
Ook dat hij van alles zat te beslissen achter moeders rug vond ik ook belachelijk. Dat soort dingen doe je gewoon niet.
De stiefmoeder was ook al zo’n type. Nee, je mag niet je halfbroertje aanraken en nog wat andere fratsen die ik gewoonweg vreemd en apart vond.

Sorry, ik snap niet dat deze twee mensen kinderen hebben gekregen. De vader kan er tenminste nog wat van, maar die moeder…. ik snap niet dat niemand ooit heeft ingegrepen. Die vader wist hoe zijn vrouw was (en is daarom ook deels weggegaan), maar heeft blijkbaar maar zijn kinderen achtergelaten bij iemand die er niks van kan. Good job gast!~Good job!

Rant over. Dat moest even uit het systeem. Waarom ik het boek niet lager heb gerate als ik zo’n frustratie heb over de ouders? Tja, normaal doe ik dat inderdaad. Ik weet het eigenlijk niet. Waarschijnlijk omdat ik op een gegeven moment gewoon het een beetje kon uittunen. Natuurlijk, mijn bloed kookte nog steeds, maar ik concentreerde me gewoon op Pippa en de mooie illustraties van het boek.

De illustraties komen zo. Ik wil eerst even praten over de beslissing die Pippa moet maken. Meid, meid, wat een rotbeslissing. 🙁 Dat is een beslissing die niemand wil maken, en vooral niet op deze manier.
Ik vond haar antwoord op de beslissing echt briljant, ik moest wel lachen, en ik deed ook een dansje. En ik wilde ook mijn tong uitsteken naar de ouders. HA, lekker puh!

De illustraties, die maken het boek nog specialer, en nog leuker. We leren meer over de verschillende karakters, maar ook verschillende hobbies, of dingen die Pippa leuk vindt (maar ook niet leuke dingen) worden geillustreerd en geven een groter totaalplaatje dan als het boek alleen maar tekst zou zijn geweest.
Ik vond de illustratie-stijl echt leuk, de karakters zagen er misschien een beetje vreemd uit, maar dat went snel en daarna vond ik het niet meer vreemd. 🙂

De verliefdheid stukjes waren enorm schattig. Ik weet nog dat gevoel. Ben ik nou wel of niet verliefd? Hoe zoen je? (Moest wel lachen om de verschillende tongzoentechnieken.) Hoe maak je het uit? Hartstikke leuk om te lezen.

Poe, ik had niet verwacht dat mijn review zo lang zou worden. Voor degenen onder ons die niet willen lezen: TL;DR: Lees dit boek! Leuk dagboek over een tienermeisje. Mooie illustraties! Vriendschap! Vervelende ouders!

5stars

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: