Review for Per Ongelukt

Review for Per Ongelukt

geschenkDit is het Kinderboekenweek 2015 geschenk!

Het is weer Kinderboekenweek, en ik wilde heel graag het geschenk hebben, dus ik wat boekjes gekocht die ik wilde hebben, en toen kon ik lezen. Nou ja, ik heb eerst de app gedownload waar een hoofdstuk op staat die voor het boek plaatsvindt, en wat heel wat duidelijkheid geeft voor dit boek. Dus ik zou zeker aanraden de app te downloaden (Android en iOS) en die eerst te bekijken, en daarna dit boek te lezen.

Dit boekje gaat over Ro, over zijn moeder die in de gevangenis zit, over een fantastisch plan om Ro’s moeder te bevrijden. Het gaat ook over vriendschap, en iets wat ik liever niet zag, en wat ik strakjes ook zal bespreken (wel onder spoiler tags, want het is niet iets wat van de eerste pagina duidelijk is).

Ro was een heel leuk karakter, en ik vond het geweldig hoe lief hij was naar zijn moeder, hoeveel hij over had voor haar. Niet elk kind zal zelf naar de pont gaan om zijn moeder te bezoeken, of een heel ontsnappingsplan bedenken en uitvoeren. Ik was ook verdrietig voor hem. Moeder in de gevangenis en een waardeloze vader die blijkbaar niet meer geeft om iets.

Dan hebben we nog Lela en Archie, Ro’s 2 vrienden die altijd in hem geloven, en hem overal helpen. Zelfs al is Lela nog nieuw, ze is nu al een geweldige vriend voor Ro.

Het hele ontsnappingsplan was leuk. In plaats dat we gingen uitzoeken wie nou het echt heeft gedaan, gingen we meteen over op een plan dat best onmogelijk klonk en ik moet zeggen dat het heel verfrissend was. Normaal is het zo dat kinderen in deze situatie toch eerst zelf gaan uitzoeken wat er nou is gebeurd, en dan pas plannen gaan maken. Dus ja, ik ben erg blij hier mee. Het was een beetje over-the-top zoals ze dat zo mooi in het Engels zeggen, maar het paste wel goed bij het boek.

De twist rond het midden/einde? Ik zag dat ergens wel aankomen, maar ergens ook niet. Ik vond het heel leuk toegevoegd, en ik was het helemaal eens met Ro, maar ik had ook mijn vermoedens dat er iets meer was dan wat er was gezegd, en daar had ik dus later ook gelijk in.

Ik vond het concept, het idee, en de uitvoering van het boek heel leuk. Helaas, heeft dit boek ook illustraties, en als die er zijn dan kijk ik daar ook naar als ik review en als ik het boek sterren geef. Helaas moet ik een hele ster van dit boek aftrekken vanwege de illustraties. Ik ben niet het type om dingen af te fakkelen, tenminste niet op een publieke plek als een review, dus ik hou het hierbij.

Dan is het volgende ding, waar ik ook punten van aftrek. En dat gaat onder de spoiler tags. Waarom, oh waarom moet er een driehoeksverhouding in een kinderboek zitten? Waarom? Het was gewoon compleet overbodig, paste totaal niet en ik zat gewoon met mijn hoofd te schudden. Archie > Lela > Ro. Ro is eigenlijk de enige die niet aan verliefdheid dacht en gewoon ze als vrienden zag. Ik snap echt niet waarom er toch overal driehoeksverhoudingen in moeten worden gegooid. Laat dat even lekker er buiten. *zucht*

Ik vond het museum een leuk idee, moeten ze in het echt maken, alleen dan wel met een aardige directeur, en niet zo’n knorrepot als die gast van dit boek.

Zou ik dit boekje aanraden? Ja, dat zou ik. Ondanks de illustraties en wat ik in de spoilertags heb gezet, vond ik het een leuk boekje.

3.5stars

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: