Review for Pierre de doolhofdetective: op zoek naar de gestolen doolhofsteen

Review for Pierre de doolhofdetective: op zoek naar de gestolen doolhofsteen

97890686867533.5 sterren, niet helemaal wat ik had verwacht.

Wat ik had verwacht (en ook gehoopt) toen ik dit boek zag op de bibliotheek-site zag, was een leuk puzzel boek met leuke doolhoven. Nu was het boek nog steeds leuk, maar ik (en ook mijn vriend) vond de doolhoven vrijwel onmogelijk. En dat is heel jammer, want de grote focus van dit boek zijn juist die doolhoven.

Waarom zijn de doolhoven zo onmogelijk? Je hebt wel een soort van pad wat je kan zien (er is een streep die door van alles loopt die lichter is), maar verder is het vaak heel lastig om te zien of je echt langs iets kan. Of die route nou wel of niet geldig is, vaak lopen namelijk de lichte strepen gewoon door dingen heen of net er langs, maar lijkt het net of je daar niet langs kan gaan. Na 3 of 4 van deze doolhoven gaven mijn vriend en ik het dan ook op met het oplossen van doolhoven.
Ik denk dat kinderen het misschien nog moeilijker gaan hebben. Het is gewoon vaak niet duidelijk te zien of je ergens wel of niet mag zijn, en het is ook erg druk en er is erg veel te zien. Heel leuk, maar het leidt ook zeker af en voegt ook toe aan de onduidelijkheid van het doolhof.

Gelukkig is er nog genoeg te doen als je doolhoven niet doet. Je hebt het hoofdverhaal (elk doolhof heeft een stuk van het verhaal en het vormt uiteindelijk één geheel), dan heb je ook nog puzzels, raadsels, dingen die je moet zoeken (je hebt de standaard zoekitems (sterren/schatkistjes/bekers), maar je hebt ook plaatjes die je dan weer moet vinden, of zekere objecten/dingen/gebouwen of zelfs mensen, en dan heb je ook nog wel eens dat je voor iemand iets moet vinden (zoals een pak of een stoel)).

Natuurlijk heb je ook de illustraties, want wat zijn die mooi, daar kun je uren aan verliezen en nog steeds zul je telkens weer wat nieuws ontdekken waarvan je zeker was dat dat er niet was de vorige keer. Echt geweldig. We beginnen in Opera Stad en verhuizen dan langzaamaan door de wereld heen. Het is al prachtig om de stad met al zijn dingen te zien, maar als je dan de wereld ziet, wauw!
Mijn favoriete platen zijn: Winkelstad, Naar Zee, Het Ballonfestival.
De platen zijn allemaal fantastisch mooi gekleurd, echt een feest voor het oog.

Maar omdat de doolhoven vaak zo onduidelijk zijn, en je toch een beetje iets mist, kan ik het boek toch niet super veel sterren geven. Een doolhof boek met onduidelijke/vage doolhoven, dat kan natuurlijk niet. En het is ook best jammer dat de standaard zoekitems er zo weinig zijn. Je kunt er vast wat meer ingooien.

Aan het einde staan de oplossingen voor de doolhoven en ook een wat er gebeurde aan het einde van het verhaal. Ook staan er nog wat dingen in die je kunt vinden.

Zou ik dit boek aanraden? Ja, en nee. Ja, omdat het een leuk boek is met een spannend verhaal, mooie platen en leuke raadsels. Maar ook nee, omdat de doolhoven gewoon jammer zijn, en het soms een beetje van hetzelfde is.

3.5stars

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: