Review for Meester Mark vraagt door

Review for Meester Mark vraagt door

Weer een geweldig boek over het onderwijs. Dit keer voornamelijk vanuit het zichtpunt van andere leraren/leraressen en wat zij meemaken.


Ik wist eerst niet dat er een nieuw boek uit was (bol.com is best onmogelijk om mee te werken af en toe en ik had niet bedacht om te kijken op Twitter (niet alle schrijvers hier hebben dat immers of hebben het en gebruiken het niet)). Maar een check op Twitter en ik vond uit dat deze schrijver zijn account wel gebruikte en ook nog eens een nieuw boek had.

Nu naar het boek. Integenstelling tot het vorige boek, waar we voornamelijk Mark’s ervaringen in het onderwijs, over waar hij tegen aan botst, over het PABO, over de kinderen, over collega’s en nog veel meer, is dit boek grotendeels over andere onderwijzers, hun ervaringen, hun ideeën en hun opinie op het onderwijs.

Het boek is opgesplitst in verschillende thema’s en ik was blij om dat te zien. Het was heerlijk overzichtelijk, en ik kon in één opslag zien waar het overging (of in ieder geval een gok wagen).
Tussen veel van de interviews verteld Mark ook nog wat en ook over zijn ervaringen of wat hij ervan vindt.

Het boek is, net zoals het vorige, met best wat humor geschreven. Natuurlijk is een groot deel van het boek nog best heftig (want onderwijzer zijn is wel leuk, maar je loopt tegen best wat dingen aan (zoals die grote muur van onbegrip of administratie)) of niet altijd heel vrolijk, maar toch weet Mark er iets van te maken dat je toch even een lachje op je gezicht krijgt zelfs al lees je over iets minder leuks. Ik moet zeggen dat dat een talent is dat hij dat kan, ik heb genoeg boeken gelezen die dit soort onderwerpen droog en saai brengen, maar in dit boek leer je, lach je, huil je en blijf je gewoon geinteresseerd.

Ik vond natuurlijk niet alle onderwerpen superinteressant. Voornamelijk het loon gedeelte vond ik net iets te saai. Maar dat ligt meer aan dat ik het onderwerp in het algemeen niet al te spannend vind.
Ik vond het ook een beetje vreemd dat we eerst een onderwerp hadden over onderwijzers die alles doen voor de kids, en dan switchen we naar het salaris en dat dat vaak niet genoeg is. Begrijp me niet verkeerd, maar als ik in het ene topic zie dat mensen vaak VEEL geld uitgeven aan hun klas, maar in het volgende zie ik onderwijzers praten over het weinige salaris dan vind ik dat gewoon net eventjes vreemd/krom. En ja, ik weet dat het veelal verschillende leraren waren, maar toch voelt het vreemd. Aan de ene kant heb je uitgeven, aan de andere kant is het opeens zo weinig.

Verder waren de meeste onderwerpen heel goed, en ik denk ook dat het handig is dat ouders dit boek eens moeten lezen. Vooral sommige punten zou het een openbaring zijn. Mensen hebben vaak niet door wat ze doen, misschien kunnen we ze via dit boek de ogen een beetje openen.
Ik was het niet altijd eens met de onderwijzers. Zoals met de schoolreisjes en dat ze verwachten dat ouders dat doen. Ik kan me voorstellen dat het zuigt dat ouders niet vrij nemen, maar ja, niet iedereen kan dat. Het is leuk dat ze dat willen, maar je hebt meestal maar een x aantal vrije dagen.
Verder was ik ook verbaasd over de onderwijzer die een aantal van de kids meenam naar de Efteling….
Het was ook heel interessant om te lezen over waar onderwijzers tegen aan botsen, maar ook om te lezen waar ze veel plezier in hebben en wat ze allemaal doen als ze ergens een probleem mee hebben.

Het is een openhartig boek, er waren een aantal leraren die niet met naam in het boek wilden, en aan de ene kant snap ik dat, maar aan de andere kant vind ik dat toch jammer. Jammer dat ze zich niet kunnen uiten zonder dat ze misschien in de problemen komen.
Ik vond het ook geweldig dat het boek zich niet focust op een groep, maar ons leraren van alle scholen lieten zien. We hebben basisschool, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en nog wat anderen, en ik vind dat geweldig, het laat ook duidelijk zien dat er een probleem is door het hele onderwijs, en niet alleen bij een soort school.

Ik zou dit boek zeker aanraden. Aan iedereen die nieuwsgierig is over het onderwijs, voor ouders, voor leraren zelf, voor iedereen die misschien wel leraar wilt worden, lees dit boek. Het is echt razend interessant en ik hoop maar dat Mark misschien nog wel meer boeken zal schrijven.

Star rating, 5 stars

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: