Review for Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders?

Review for Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders?

9789045118468Ik was echt helemaal gelukkig toen ik hoorde dat we eindelijk wat meer Rosa zouden krijgen, ik vond het wel jammer dat het niet het langverwachte volwassen Rosa deel was. Maar ik was nog steeds blij.

Note: Ik zie dit boek als een 0.5, het is immers een prequel op de serie. Ik weet dat het boek zelf zegt dat het 1 is (zie zijkant), en dat de schrijfster ook heeft gezegd dat dit het nieuwe deel 1 is. Maar sorry, ik zie dat niet als dat. Niet alleen vanwege de heel verschillende cover, maar ook vanwege hoe het boek voelt.

Want ook al is dit een boek over Rosa voordat alles misging, het voelt gewoon niet zoals het echte eerste boek (Hoe overleef ik mijn vakantie?). De schrijfstijl is anders (wat logisch is met 20 jaar verschil tussen de boeken), de illustraties missen, en ook al is Rosa nu dus weer jong, ze voelt gewoon niet als de jonge Rosa van het eerste boek. Misschien komt het omdat ik de serie een aantal jaren geleden heb gelezen, en de nieuwere delen gelezen toen ze uitkwamen, ik heb Rosa gewoon zien opgroeien en ik kan haar niet zien als jong, maar misschien komt het wel doordat de schrijfstijl toch anders voelt dan toen.

Dat zorgde er wel voor dat ik af en toe even verward was over deze Rosa, ze is nog zo onzeker, zo angstig en af en toe moest ik me gewoon herinneren dat dit de Rosa van toen was, en niet de Rosa van het laatste boek.

Het was weer geweldig om Rosa te zien, en het was interessant om te zien hoe zij zich voelde tussen twee ouders die aan het ruziën zijn, twee ouders die zo druk zijn dat ze haar af en toe vergeten, of gewoon niet luisteren.
Rosa vond een geweldige vriendin in die schrijfster, maar ik moet wel zeggen dat ik het een beetje apart vond dat Rosa zich zo openstelde voor iemand die zij totaal niet kende. Natuurlijk, het is fijn dat ze iemand vond die wel naar haar wilde luisteren, want blijkbaar doen haar ouders dat echt niet.
Ik had best vaak medelijden met deze Rosa, ouders die ruziën, die haar niet zien, maar ook vrienden die veranderen nu de pubertijd dichterbij komt. Er wordt gepest, ze heeft ruzie met vrienden, voeg daaraan nog wat puberale gedachten als de ze lelijk/stom/klein/bleh is en je kunt je wel voorstellen dat Rosa niet gelukkig is.

Ik vond de schrijfster geweldig, misschien een beetje vreemd dat ze blijkbaar geen probleem had met een kind dat haar zo mailde met alle problemen, met dingen die je niet altijd even aan een vreemde verteld.
Maar zoals ik al zei, ze is ook geweldig. Ze helpt Rosa echt enorm, je moet het boek maar lezen om er achter te komen hoe.

Het verhaal was goed en ookal was de schrijfstijl toch iets anders dan het echte eerste boek vond ik het nog steeds goed.

Er zijn alleen 2/3 dingen die ik niet helemaal leuk/goed vond.
Er waren nogal een aantal stukjes die vreemd afkapten. Werd er een vraag gesteld en dan boem, volgende hoofdstuk. Andere stukken voelden net alsof ik een pagina miste, maar volgens het boek was die ene pagina toch echt de pagina die ik moest lezen als volgende. Beetje jammer.

Ook heel jammer vind ik dat de illustraties er maar totaal uit zijn gegooid. Annet Schaap’s tekeningen maakten HOI tot wat het is, gaven de boeken net het beetje extra en waren hartstikke leuk om te zien. Ook de cover past nu totaal niet meer bij de anderen, en als er iets is wat ik vervelend vind, is als een nieuw boek uitkomt en ze besluiten maar alle andere covers te veranderen en ook de nieuwe zodat ie bij de rest past. Leuk voor de nieuwe lezers, maar zwaar lullig voor mensen die al jaren een serie volgen. Nu heb ik dus een vrij klein boekje wat totaal eruit staat. Jammer, erg jammer. En toch echt een groot minpuntje.

Zou ik dit boek aanraden? Zeker weten, het is nog steeds een leuk boek en het is geweldig om eindelijk weer Rosa te zien.

4stars

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: